6 טעויות נפוצות בשטיפת הפנים וכיצד להימנע מהן
כל שגרת טיפוח מקיפה כוללת שטיפת פנים כצעד ראשון וחיוני. אולם למרות ששלב זה עשוי להיראות כשלב פשוט שהינו חלק מטיפוח העור, ישנן מספר טעויות שכאשר הן נעשות במהלך הניקוי הן עלולות לגרום לבעיות עור - כולל אדמומיות, יובש וגירוי. לפי אחד מסקרי העור של CeraVe, כ-80% מהאמריקאים שוגים בשלב שטיפת הפנים, שגיאות שקל להימנע מהן, בעוד ש-60% מרגישים שאין להם מספיק ידע לגבי איך צריך לשטוף את הפנים באופן מיטבי.1 במאמר זה תוכלו ללמוד מהן השגיאות הנפוצות ביותר בשלב ניקוי הפנים וגם עצות טיפוח העור שלנו שיסייעו להימנע משגיאות אלו.
סקירה כללית
כאשר אתן מתכננות את שגרת הטיפוח שלכן, בראש סדר העדיפויות עליכן להתייחס לשלב הניקוי. הרגל של שטיפת פנים המבוצע נכון יכול לעזור לשמור על תחושת נוחות של עור מאוזן ומלא לחות - תוך שהוא מסייע למנוע התפרצות של בעיות עור שונות. אולם אם שלב הניקוי מבוצע בצורה לא נכונה, ייתכן שלא תחוו את אותן התוצאות. למעשה, שגיאות הנעשות בשטיפת פנים עלולות לגרום לתחושת מתיחות או יובש בעור הפנים. במדריך זה לטיפוח העור המוצג להלן, תוכלו לקרוא אודות שגיאות ניקוי נפוצות (כמו גם פתרונות) שיסייעו לכן לחוש יותר ביטחון בנוגע לשגרת הטיפוח שלכן. במדריך תמצאו מהי טמפרטורת המים הנכונה לשימוש, כיצד לייבש את הפנים באופן הנכון וזאת לצד עצות שיסייעו לכן למצוא את תכשיר השטיפה המתאים ביותר לסוג העור שלכן בהתאם להמלצות רופאי העור שאנו עובדים איתם.
שגיאות בשלב ניקוי הפנים שרצוי להימנע מהן
- שימוש בתכשיר ניקוי שאינו מתאים לסוג העור שלכן, בין אם הוא שמן, רגיש, יבש, רגיל או מעורב.
- בחירת תכשירי ניקוי עם מרכיבים "גסים" ומייבשים שעלולים להסיר מהעור את השומנים הטבעיים.
- שטיפת יתר או שטיפה מועטה מדיי של עור הפנים. שגיאות אלו עלולות לייבש את העור או להותיר שאריות לכלוך, שומנים וחיידקים הגורמים להתפרצות אקנה.
- מקלחות חמות ארוכות עלולות להחליש את מחסום ההגנה הטבעי של העור השומר על רמות לחות תקינות בעור הפנים שלכן.
- שימוש במים בלבד לשטיפת עור הפנים, שכן מים בלבד לרוב לא מספיקים להסרה יסודית של שאריות לכלוך, שומנים, תכשירי קוסמטיקה ואיפור ומזהמים סביבתיים.
מהן חלק מהשגיאות הנפוצות ביותר בשלב ניקוי עור הפנים?
להרגלי שטיפת עור הפנים יכולה להיות השפעה משמעותית על מראה ותחושת העור. עור הפנים עלול להפוך ליבש או חסר חיות כאשר שוטפים את הפנים לעיתים תכופות מדיי או משתמשים בתכשיר ניקוי שאינו מתאים. בנוסף, ניקוי שמבוצע באופן לא יעיל עלול להותיר שאריות לכלוך ושומן הסותמים את נקבוביות העור. על מנת להבטיח שאתן פועלות נכון להשגת יעדי טיפוח העור שלכן, נפרט כאן את מספר השגיאות הנפוצות ביותר.
1. שטיפת הפנים לעיתים תכופות מדי
אם אתן מרגישות שעור הפנים שלכן מתוח ויבש לאחר הניקוי, יש סיכוי שאתן שוטפות את הפנים לעתים קרובות מדיי. בעיה זו נפוצה במיוחד בקרב אלו שלהן עור יבש או רגיש, אשר יש לו נטייה גדולה יותר לאבד לחות. מצד שני, שטיפת יתר של הפנים עלולה לגרום להסרה של שומנים חשובים המצויים בעור ולפגום בפעילות מחסום ההגנה של העור, מה שעלול להוביל לתסמיני עור לא נעימים כגון תחושת גירוד בעור וקילוף.
2. שטיפת הפנים לעיתים רחוקות מדי
על פי סקר אחד, יותר ממחצית מהמשתתפים הודו שדילגו על שטיפת פנים לפני השינה.1 אולם חשוב לדעת שדילוג על שגרת הניקוי עלולה לגרום ללכלוך ושומנים חוסמי נקבוביות להצטבר על גבי העור, מה שעלול להוביל להתפרצויות של בעיות עור, עודף ברק ומראה עור עמום.
בהתאם לכך, שטיפת הפנים במים בלבד אינה מספיקה לרוב לניקוי כראוי של עור הפנים. הסיבה לכך היא שחלק גדול משאריות השמנוניות והלכלוך הנצברים על העור במהלך היום אינם מסיסים במים (כלומר לא ניתן לפרק אותם רק על ידי שטיפה במים). זו הסיבה שהבחירה בתכשיר ניקוי עדין ומתאים היא כל כך חשובה.
כמה פעמים ביום יש לשטוף את הפנים?
האקדמיה האמריקאית לדרמטולוגיה (AAD) ממליצה לשטוף את הפנים פעמיים ביום (פעם אחת בבוקר ופעם נוספת בלילה), וגם כשמזיעים.2 אולם, תדירות הניקוי המתאימה לצרכי העור שלכן עשויה להשתנות בהתאם לסוג העור, אורח החיים וכל בעיית עור קיימת (כגון אקזמה). במידה ושטיפת הפנים פעמיים ביום עם תכשיר ניקוי עדין ונטול ריח מותירה את העור עם תחושת היעדר חיות או יובש, מומלץ לפנות לרופא המטפל או רופא עור מוסמך שיסייעו לטפל בגורם היובש.
3. שימוש בתכשירי ניקוי על עור יבש ורגיש
עור רגיש מגיב יותר. המשמעות הינה שאם משתמשים בתכשירי ניקוי הכוללים מרכיבים "קשים" מדיי תיתכן תחושת צריבה או גירוי. למרבה המזל, יש שפע של תכשירים אפשריים שאינם גורמים לגירוי, דוגמת תחליב ניקוי מקציף של CeraVe, תכשיר ניקוי נטול ריח אשר פותח בעזרת רופאי עור, נבדק לאלרגיה ורמת ה-pH בו מאוזנת. התכשיר כולל גם מרקם קצף עדין שמסיר ביעילות לכלוך, שומנים ואיפור מבלי להשאיר את העור עם תחושת מתיחות או יובש.
באיזה סוג תכשיר ניקוי רצוי להשתמש על עור יבש ורגיש?
האקדמיה האמריקנית לדרמטולוגיה ממליצה לבעלי עור רגיש להשתמש בתכשירי ניקוי עדינים לפנים נטולי ריח (משום שחלק מהכימיקלים הריחניים עלולים לגרום לגירוי).3 מומלץ גם להימנע מרכיבים "קשים" אחרים או כאלו שעלולים לגרום ליובש, כגון אלו הכוללים אלכוהול או תכשירי פילינג גרגירים גס. מהצד השני, ישנם מרכיבים מסוימים העשויים להועיל, דוגמת חומצה היאלורונית ושלושת הסרמידים החיוניים של CeraVe, הנועלים את הלחות בעור ומסייעים לשמור על תקינות מחסום ההגנה של העור.
4. בחירה בתרכובת שאינה מתאימה לסוג העור שלכן
בחירת תכשיר ניקוי המתאים לסוג העור חשובה לא רק לעור רגיש. למעשה, כל סוגי העור יכולים להפיק תועלת מבחירת תכשיר ניקוי המכיל תרכובת ממוקדת. אולם למרות שפע התכשירים, לא תמיד אנחנו בוחרים בתכשיר שמתאים לסוג העור שלנו. לעיתים אנו בוחרים גם במוצרים שאינם מיועדים לשימוש עם סוג העור המסויים. ממש כך, כ-52% מהאנשים בסקר דיווחו על שימוש בתכשיר שטיפת גוף או סבון ידיים לשטיפת הפנים.1 עם זאת, לא תמיד ניתן להחליף מוצרים אלה. אם אתן מרגישות שלאחר הניקוי עור הפנים שלכן מתוח או חסר חיות, ייתכן שאינכן משתמשות בתרכובת המתאימה לאזור או לסוג העור.
כיצד לבחור תכשיר ניקוי לפנים המתאים לסוג העור שלכן
ראשית, תמיד חשוב לקרוא את התווית בעיון כאשר בוחרים תכשיר ניקוי לפנים. הכיתוב על גבי האריזה אמור לפרט האם התכשיר כולל תרכובת המיועדת לשימוש על הפנים, הגוף או שניהם. הכיתוב גם אמור לפרט לאילו סוגי עור התרכובת מתאימה ולציין את כל המרכיבים הפעילים שעשויים לסייע בטיפול המתמקד בבעיות עור ספציפיות.
אם יש לכן עור יבש, למשל, ייתכן ותרצו לחפש תכשירים בעלי תרכובות עדינות שאינן מקציפות המתמקדות בשימור והגברת רמות הלחות, דוגמת תחליב ניקוי מזין של CeraVe. לתכשיר זה תרכובת הכוללת סרמידים וחומצה היאלורונית, והוא נועד לשטיפת פנים שמנקה ומרעננת את עור הפנים מבלי להסיר ממנו יותר מדיי חומרים חיוניים.
מנגד, לעור שמנוני רצוי לבחור תכשיר מקציף, דוגמת ג'ל ניקוי מקציף שלנו. זהו ג'ל מקציף המאפשר שטיפה עדינה אך יעילה לניקוי עמוק, הסרת עודפי שומן וריענון העור מבלי לפגום בפעילות מחסום ההגנה של העור.
הערה: שטיפת הפנים לא אמורה לגרום לתחושת צריבה, עקצוץ או גירוי לאחר השימוש. במידה ואתן חשות בגירוי, עדיף להפסיק את השימוש במוצר ולפנות לרופא עור להתייעצות.
5. שימוש במים חמים מדי
יש תפיסה מוטעית הקשורה לטיפוח העור שלפיה שטיפת הפנים עם מים חמים מהבילים תעניק לעור ניקוי יסודי יותר. במציאות, פעולה זו עלולה לגרום ליותר נזק מאשר תועלת. על פי מחקרים, למים חמים פעילות אגרסיבית יותר על העור מאשר מים קרים והם עלולים לפגום במחסום ההגנה של העור.4 מסיבה זו האקדמיה האמריקאית לדרמטולוגיה ממליצה להגביל את משך המקלחת ל-5 עד 10 דקות ולהימנע משטיפה במים חמים מדי.3
האם עדיף לשטוף את הפנים במים חמים או במים קרים?
במקום לשטוף את הפנים במים חמים או קרים, אנו ממליצים להשתמש במים פושרים. באופן כללי, שמירה על טמפרטורת מים נמוכה יותר עשויה לסייע לתמוך בשלמות מחסום ההגנה של העור ולסייע להימנע מיובש לאחר הניקוי. לתשובות ספציפיות לגבי מה הכי טוב לסוג העור הייחודי שלכן יש לפנות לרופא המטפל או רופא עור מוסמך להתייעצות.
6. הרגלי ייבוש עם מגבת שאינם מועילים
גם הפעולות שאתן מבצעות לאחר הניקוי הן חלק מרכזי בשגרת טיפוח מקיפה של עור הפנים. למשל, תרצו להשתמש בטכניקה הנכונה לייבש את העור. זו אולי נראית פעולה שאי אפשר לשגות בה, אולם ייתכן ואתן מבצעות זאת בצורה קשה מדיי. שפשוף עור הפנים במגבת מחוספסת ושוחקת עלול לגרום לאדמומיות או לגירוי, במיוחד אם יש לכן עור יבש ורגיש. מגבות שלא כובסו כראוי עלולות לאסוף לכלוך וחיידקים אלו עלולים לעבור לעור הפנים ולגרום לסתימת נקבוביות או התפרצויות של בעיות עור.
כיצד לייבש את הפנים לאחר הניקוי?
לאחר שסיימתן לנקות את עור הפנים, אנו ממליצים לטפוח (לא לשפשף) את הפנים במגבת רכה עד לייבוש. גישה עדינה זו עשויה לסייע בהסרת עודפי מים מבלי לגרות את העור. לאחר מכן, מרחו קרם לחות נטול ריח, לא-קומדוגני המתאים לשעות היום או הלילה, דוגמת תחליב לחות לפנים PM.
קרם לחות זה פותח על ידי רופאי עור והוא כולל חומצה היאלורונית ושלושה סרמידים חיוניים הנועלים את הלחות בתוך העור ומסייעים שלמר את פעילות מחסום ההגנה של העור. על מנת לסייע באיטום הלחות בצורה היעילה ביותר, האקדמיה האמריקאית לדרמטולוגיה ממליצה למרוח קרם לחות על עור נקי ולח מעט.3
-
מקורות
- “National Study Reveals up to 80 Percent of Americans Wash Their Face Incorrectly.” CeraVe, 27 June 2018.
- “Face Washing 101.” American Academy of Dermatology Association, 2022.
- “Dermatologists’ Top Tips for Relieving Dry Skin.” American Academy of Dermatology Association, 2022.
- Herrero-Fernandez M, Montero-Vilchez T, Diaz-Calvillo P, Romera-Vilchez M, Buendia-Eisman A, Arias-Santiago S. “Impact of Water Exposure and Temperature Changes on Skin Barrier Function.” J Clin Med. 2022 Jan 7;11(2):298. doi: 10.3390/jcm11020298. PMID: 35053992; PMCID: PMC8778033.